ciuperci

Am citit pe mai multe bloguri idei despre ciuperci, pareri despre ciuperci ba chiar si idei de bun simt despre ciuperci. Am ajuns la, trista , concluzie ca majoritatea  blogerilor habar nu au cum se mananca ciupercile. Nici la propriu nici la figurat. Nici nu ma mir, doar la piata si la monitor …

Hei lume, ciuperca e o treaba a dracului. Trebuie mare grija daca vrei sa ai satisfactia sa o simti in siguranta in oala ta. Trebuie sa o cunosti bine si nu din carti cu poze frumoase ci trebuie  sa ti-o prezinte cineva si sa te asiste cateva zile la cules. Autodidactul e destul de expus in treaba aceasta.


Locuiesc in Cluj si in fiecare an, din primavara pana in toamna, pornesc actiunea de ciupercareala. Adica haituitul ciupercilor pe camp si prin padurile patriei. Singur sau cu prietenii.

Cunosc urmatoarele ciuperci pe care le culeg si le bag in oala.: hribi, galbiori, iutari , trambita piticului, barba tapului, buretii de roua, champignioanele, palaria sarpelui, flocoselul,ghebele,pastravul de fag, vivirigii. Desi sunt escelente oitele nu le culeg. Nu am incredere in mine. Desi oitele verzi imi fac cu ochiul disperate, nu le culeg. Rar, le culeg si le fac cadou unei cunostinte. Imi multumeste de fiecare data.


Si cum povesteam, tomna m-am intors din concediu. Concediu ce s-a savarsit in muntii Apuseni, la 11 km de platoul Padis. Am cules doar hribi si galbiori. Galbiori cu gramada,, hribi mai putini. In parte datorita tiganilor care bat zona ca termitele si aduna tot, parte datorita faptului ca anul acesta toate ciupercile au fost tare viermanoase. Am gatit de patru ori ciorba de hribi, de nu stiu cate ori tocanita de galbiori. La mic dejun, omleta cu hribi sau galbiori si am pus in borcane zacusca de galbiori si zacusca de hribi. Am pus de asemenea tocanita de hribi si de galbiori. Ca sa fie o iarna buna!

No, acu cateva poze in sustinerea celor de mai sus!

I
ca hribuletul

Iaca cum cresc galbiorii, atunci cand nu sunt foarte multi:

Adunati si pusi la uscat:

Oarece hribuleti pregatiti pentru ciorba de hribi. Un deliciu. Nu dau reteta, va rog sa ma credeti pe cuvant!

Facuta la ceaun, pe foc mic de lemne. Ca pentru cunoscatori! 🙂

Cateva poze din activitatea de zacuscar:

Iata si o poza de fo 3 saptamani. Aici eram la deal la Rogojelu. In padure am gasit pe langa galbiori si trambita piticului. Ciupercile acestea, mult laudate de francezi, le usuc si asa le pastrez. Le adaug in supele crema de galbiori.

Uita ca am gasit o poza cu amamita muscaria. Aceasta ciuperca nu se manaca dar arata tare frumos.

Mic dejun cu omleta:

Anunțuri
Categorii:de-ale gurii
  1. August 23, 2010 la 6:53 pm

    Trebuie să fii musai un bărbat ca să fii o gospodină perfectă.

  2. clujanu
    August 24, 2010 la 9:21 am

    sunt de acord 100%. personal am o mica mentiune. la noi in familie sotia gateste totul. eu ii acord tot sprijinul moral de care are nevoie. :))

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: